Bourdonklok op Waalsdorpervlakte in Den Haag tijdelijk verwijderd

20 November 2024, 07:05 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

De Bourdonklok op de Waalsdorpervlakte is tijdelijk verwijderd om te worden gerestaureerd. De klok, die zo kenmerkend is voor de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei, is recent van de klokkenstoel gelicht en verwijderd van het plateau.

Sinds 30 april 1959 heeft de klok in weer en wind het Nederlands klimaat doorstaan, maar door de tijd heen heeft de klok wel te lijden gehad. In de loop van de jaren zijn er jaarlijks reparaties uitgevoerd. In 2015 is de klepel al eens afgebroken, het grote wiel is meermaals hersteld en zo zijn er door de tijd heen veel herstelwerkzaamheden uitgevoerd.

Inmiddels is het tijd geworden voor een grote hersteloperatie die enige maanden zal duren. Een bourdonklok gieten is specialistenwerk, het restaureren is dat ook. De klokkenstoel zal door specialisten van Koninklijke Eijsbout vernieuwd worden zodat ook de komende jaren de klok veilig geluid kan worden. De klok zal ruim op tijd teruggeplaatst worden voor de herdenking van 4 mei 2025.

80 Jaar Vrijheid

Bijzonder in deze is dat we in 2025 vieren dat Nederland 80 geleden is bevrijd, maar ook dat op de Waalsdorpervlakte al 80 jaar lang de slachtoffers herdacht worden. In 1945 kwamen oud-verzetsleden samen om hun gestorven kameraden te herdenken op de plek waar dat jaarlijks nog steeds gebeurt. De manier van herdenken, met de stille tocht langs het monument, is sindsdien niet wezenlijk veranderd.

De Bourdonklok is betaald door de Haagse burgerij en geschonken aan de gemeente Den Haag. Het herinneringsmonument wordt door vier partijen gedragen te weten: Dunea als beheerder van het terrein, gemeente Den Haag als eigenaar, Koninklijke Eijsbouts als restaurateur en het Erepeloton Waalsdorp. De kosten voor de restauratie worden gedragen door de gemeente Den Haag.